Figukra fel! -avagy hogyan készítsünk figurákat?

 

Figuk, nem gondoltam volna, hogy egy nap családokat fogok megmintázni általa. Imádtam készíteni őket!

 A gyerekek nagyon szeretnek szerepjátékot játszani. Megfigyelik és lemásolják a körülöttük lévőket, így tanulnak.  A szerepjáték által gyakorolják azokat a viselkedés mintákat, amit majd később alkalmazni fognak. A figura családok ehhez tökéletes eszközök.

Elsőként a családomat festettem meg figuraként, gondolva arra, hogy a gyerkőcök majd örömmel játszanak vele. És Tatám! Ők is imádták! Ezen felbuzdulva egy nap, egy internetes csoportban, egy beszélgetésben, megmutattam a mi kis figura családunkat. Olyan jó érzés volt, hogy ez után többen is bizalmukba fogadva megkértek, hogy készítsem el az ő figura családjukat. Innen már nem volt megállás, végérvényesen beszippantott ez a miniatűr világ.

A figurák készítésének első és az egyik legfontosabb lépése az anyagbeszerzés. Fafigurák nagy forma és méret választékban kaphatóak. Érdemes előre meghatározni, mit is szeretnénk. Vannak olyan figurák, amik inkább női- és vannak olyanok, amik inkább férfiformát alkotnak, valamint a figurák méretével is érdemes játszani. A 3 – 7 cm-es figurákon belül mindenki kiválaszthatja a kívánt méretű és formájú figurákat.

A figuráknál én Pentart akril festéket használtam. Könnyen kezelhető tégelyben van, jó fedőképességgel bír és egyszerű vele dolgozni. Az akril festék vízzel hígítható, viszont száradás után már nem lehet vízzel oldani. Fontos, hogy a ruhára kerülve nagyon gyorsan beleépül a textil szálaiba és nem lehet eltávolítani a foltot. Ha a festés során asztalra kerül, akkor száradás után le lehet kaparni a sima felületről.


No de hogyan készülnek a figuk? A figuráknál próbáltam színharmóniára törekedni. Mindegyik családnál fontos szempont volt, hogy a kisgyereknek ne csak a formák, de a színek is segítsenek a nemek eligazodásában. Az egyik családban a kisleány, az anyuka, a nagymamák és a dédik is a piros árnyalatait kapták, hol fehérrel halványítva, hol feketével sötétítve az adott színt.. A férfi oldalon a kék és annak árnyalatai jelennek meg egységesen.

A figuráknál a szemek és a haj, amik egy-egy adott karaktert felismerhetővé tesznek, ezért erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Érdemes már úgy nekiállni a festésmez, ha van valamiféle koncepció, hogy milyen stílus, amit egységesen alkalmazunk. Csak szemet festünk, vagy szájat, esetleg orrot is? Milyen legyen a szemforma, legyen szemöldök, esetleg arcpír? …. Ezek a figuk női alakjai szempillát kaptak, a férfiak szemöldököt.

 

A női hajat kis fagyöngy felragasztásával oldottam meg, melyre a ragasztón kívül több réteg festék és lakk került, hogy minél tartósabb legyen.

A kislány fejére masni került, ruhájára pici virágdísz és volt, aki övet kapott. A férfiak ruhájára gomb került és volt olyan, aki szakállat kapott.

A kutyust volt talán a legnehezebb megcsinálni. Levegőre száradó gyurmából alakítottam ki az orrocskáját, melyet szintén ragasztva, többszörösen festve és lakkozva fixáltam. Próbáltam kép alapján felismerhető, de mégis a figurák stílusához igazodva kialakítani a kutyust.

 

Miután a figurákat megfestettem matt lakkal fixáltam, majd az alját a figuráknak csiszolópapírral megtisztítottam.

A matt lakk helyett, lehet fényes lakkot is választani, mint egy régebbi munkámnál. Itt, a női bábu egy masnit is kapott, amit szintén lakkal zártam, hogy kikeményedjen és tartósabb legyen.

Már csak a megfelelő doboz megtalálása, a csomagolás volt hátra és a figuracsaládok útra kelhettek kis tulajdonosaikhoz.